Налазите се на страници: Почетна Издвајамо
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Претрага

Слово

Часопис за српски језик, књижевност и културу

Издвајамо

О "црногорском језику"

Ел. пошта Штампа ПДФ

Милош КОВАЧЕВИЋ

О АКТУЕЛНОМ ПРАВОПИСУ И ГРАМАТИЦИ „ЦРНОГОРСКОГ ЈЕЗИКА“

  1. „Јединственост“ тзв. црногорског језика

Перјанице «црногорског језика», његов «утемељивач» (В. Никчевић) и «предćедник» Савјета за његову стандардизацију (Б. Бањевић) устврдише, и јавно написаше, да је он јединствен не само у Европи него и у свијету. «Традиционална лингвистика је – ријечи су В. Никчевића – показала богатство црногорског језика у свим доменима, као и то да се између црногорског народног и црногорског књижевног језика може ставити знак једнакости, што у Европи није случај ни са једним језиком» (Никчевић 2000:19); или друкчије речено – у стилизацији Б. Бањевића – «Правопис црногорског језика није ствар договора као у другим срединама. Књижевни и народни језик код Црногораца је идентичан, што је јединствен случај у свијету. Због тога наш Правопис не може бити споран јер чува природне особине црногорског језика» (Бањевић 2008: III).

 

Веслин Матовић

Ел. пошта Штампа ПДФ

I Веселин Матовић: НОЋ ДУГИХ МАКАЗА

 

 

Весна Тодоровић

Ел. пошта Штампа ПДФ

СРПСКИ ЈЕЗИК, УПРКОС СВЕМУ ИЛИ У ЧЕМУ ЈЕ ПОГРИЈЕШИЛА СРПСКА ОПОЗИЦИЈА

Ево већ неко вријеме пажљиво слушајући и читајући о разговорима и договорима премијера Игора Лукшића са опозиционим партијама, а у вези са називом предмета  ..........  језик и књижевност у црногорском школском систему, желим да истакнем неколико својих запажања. Право и обавезу на јавно изношење мишљења даје ми професионална квалификација, као и морална обавеза и дужност родитеља и дугогогодишњег средњошколског професора.

 

Веселин Матовић

Ел. пошта Штампа ПДФ

ЋИРИЛИЦА – АОРТА СРПСКОГ НАЦИОНАЛИЗМА

„Губитком писма и сам темељ одржања карактера народног се обара.“ (Из прогласа Срба у Аусто-Угарској, поводом забране ћирилице од стране цара Јосифа II 1784)

Историја српског народа, поред свих других, биљежи и двије побуне због забране ћирилице, обје против истог њеног прогонитеља – Аустро-Угарске Царевине.

 

Миодраг Тодоровић

Ел. пошта Штампа ПДФ

НВУ АКТИВ ПРОФЕСОРА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ НИКШИЋ

ШТО НАМ ПРИЈЕ НЕ КАЗАСТЕ?

(Отворено писмо  посланицима Социјалистичке народне партије и Нове српске демократије)

Уважена господо,

Писали бисмо вам и раније, али смо у дневној штампи од петка, 9. септембра, видјели неколико раздраганих и самозадовољних лица из ове друге групације, па нијесмо хтјели да им кваримо слављеничко расположење. Добро памтимо 2004. годину и мјесец септембар, када се у школама у Црној Гори појавио наставни предмет под именом Матерњи језик (српски, црногорски, бошњачки, хрватски...). Ако се не варамо, и ви сте тада са нама дијелили запрепашћеност том појавом.

 
Страна 1 од 2